Naravni deodoranti

Precej let sem bila kot refleksoterapevtka prepričana, da so stopala tisti del telesa, ki mu posvečamo najmanj pozornosti. Še zlasti pozimi, ko je pogled na neurejene nohte na prstih nog ali trdo kožo na petah tako ali tako omogočen samo najbližjim. Čas za nego stopal se pri mnogih začne šele spomladi, tik preden nastopi čas za razkazovanje najnovejšega odtenka laka za nohte v sandalih, natikačih ali kar je še podobne obutve, ki razgalja večji ali manjši del nog pod gležnjem.

Pa sem se motila! Del telesa, ki nas vse prevečkrat spravlja v zadrego in ki mu povsem po krivici privoščimo veliko premalo časa in pozornosti so pazduhe. Ne verjamete? Iskreno se vprašajte, kolikšen del časa, ki ga namenite za nego, namenite svojim pazduham. Voda, milo, na hitro podrgniti, sprati, nekajkrat potegniti z roll-on stekleničko ali popršiti s kakšnim drugim deodorantom po koži pazduh in je zaključeno. Aha, nekje vmes je najverjetneje (ne pa nujno) še britje. Koliko časa vsakodnevno pa namenite zgolj opazovanju globljih ali manjših, novo-nastajajočih gubic okrog ust in oči? Ste tudi ve med tistimi, ki si tako kot moja najboljša prijateljica vsak večer vzame pol ure časa za Gua sha ritual z roževcem, s katerim na svojem obrazu obdela vsak milimeter kože?

Pobožajte kožo svojih pazduh

Zakaj nas pazduhe spravljajo v takšno zadrego in jim ne namenimo niti odstotek nežnosti in nege, ki jo privoščimo koži obraza ali rok?

Pred časom je našo stojnico obiskala gospa, ki mi je precej diskretno povedala, da išče nekaj, kar bi dobro učinkovalo za »tam spodaj«. Da se ne bi vonjalo, ker se zelo poti. Mislila sem že, da ima v mislih predel ki ga običajno pokrivajo spodnje hlačke in kjer je razmeroma veliko število znojnic, a sem iz konteksta razbrala, da govori o predelu pod pazduho. Kako nerodno ji je bilo že samo govoriti o tem. Ko sem omenila, da imamo čudovite deodorante v obliki kreme, ki so povsem naravni, zdravi in da izredno učinkovito preprečujejo nastanek neprijetnega vonja, povrhu vsega pa so tudi zelo lepo mazljivi, se je namrdnila, češ da se »tam« že ne bo mazala z rokami. Škoda! Prikrajšala se je za čudovito izkušnjo dotikanja svojega dela telesa, ki se ga ni treba sramovati nikomur. Prav nič bolj kot se sramuje najbolj občutljive kožice okrog oči ali na vratu, ki tako izdajalsko najprej (po)kaže prava leta.

Res je, niso vsi naravni deodoranti učinkoviti in dobri že samo zato, ker so naravni. Nekateri so učinkoviti, drugi pač ne »držijo« čez cel dan. Na trgu je poplava naravnih izdelkov in sploh me ne preseneča nejevera pred prvo uporabo našega izdelka. Izdelujemo jih že peto leto in večji del naših strank ne bi nikdar več zamenjal naših deodorantov s kakšnim drugim podobnim izdelkom. V vseh teh letih smo dobili ogromno povratnih informacij o tem, kako zelo učinkoviti so. Lonček namreč zadostuje za 3-5 mesecev redne, vsakodnevne uporabe. In preprosto ne razočara.

Dvom o učinkovitosti je dovoljen, a mine takoj po prvi uporabi

Spomnim se, kako se je »prijateljica« ujela na lastno laž. Nekoč sem ji k darilu za rojstni dan priložila še naš naravni deodorant. Kak mesec kasneje sem jo srečala in povedala mi je, da ne deluje. Bila sem šokirana in najprej sem pomislila, kaj bi lahko bilo narobe, zato sem jo povprašala o morebitnih zdravstvenih težavah, povezanih s potenjem. »Ne,ne, nimam težav, ampak saj veš, naraven je in ne more učinkovito preprečiti neprijetnega vonja…«. Seveda je nisem prepričevala o nasprotnem. Bilo pa je to edino darilo, za katerega mi je še danes žal, da sem ga podarila, saj mi je s tem odgovorom povedala, da ga sploh ni uporabila. Naše deodorante so preizkusili že številni športniki in fizično precej aktivni ljudje obeh spolov, ki so navdušeno povedali, kako so jih pozitivno presenetili z učinkovitostjo, tudi pri povečanih naporih.

Zakaj so drugačni od ostalih deodorantov na trgu?

Ne vsebujejo konzervansov, niti parabenov, niso obarvani, ne vsebujejo sintetičnih dišav, ne preprečujejo potenja – torej so brez aluminija in njegovih soli. Vsebujejo samo naravne sestavine, ki so odobrene v ekološki kozmetiki, zato so pridobili certifikat »naravna kozmetika z bio sestavinami«. Ne vsebujejo sestavin živalskega izvora in niso testirani na živalih, kar potrjuje njihov certifikat »vegan«. Jih je pa preizkusilo že zelo veliko ljudi, povsem brez mučenja, ki so nato o naših deodorantih govorili z navdušenjem. Na sobni temperaturi so ravno prav mazljivi, da je njihova uporaba prijetna. Ob pravilni uporabi ne puščajo madežev na oblačilih. Izdelani so iz sestavin, ki vašo kožo nežno pobožajo in ji zagotovijo udobje skozi ves dan, ne da bi vašemu telesu kakorkoli škodovale. In da ne bo pomote: povsem enakovredno se obnesejo tudi na neobritih (in) moških pazduhah.

EKOLOŠKA DEO KREMA TAKO LEPO

Kako začeti nov dan?

Kaj je lahko bolj naravnega, kot začeti dan z zavedanjem svojega telesa, njegove popolnosti in edinstvenosti, se ga dotakniti in prebuditi? Naši deodoranti so narejeni z željo, da bi tudi predelu svoje pazduhe znali pokloniti nekaj trenutkov nežnosti in dotikanja. Ni treba veliko. Povsem zadostuje, da enkrat dnevno na očiščeno kožo pazduhe nanesete majhno količino deodoranta, v velikosti grahovega zrna in ga nežno vmasirate v kožo. Pri zajemanju iz lončka si lahko pomagate s čistim in suhim prstom, lahko pa si pomagate s čisto kovinsko žličko, ki jo najdete v naši ponudbi prav za ta namen.

Ponosni na minimalno embalažo

V lanskem letu smo šli še korak dlje in poskrbeli, da z njihovo proizvodnjo in uporabo pustimo v okolju čim manjši odtis. Mi, kot proizvajalec in vi, kot uporabniki. Ne samo vsebina, tudi embalaža je naravi prijazna. Pakirani so v izjemno lahke steklene lončke, ki so povsem reciklabilni. Navojni pokrovček je iz aluminija, ki ga je možno povsem reciklirati, brez omejitev, znova in znova. Odrekli smo se zunanji embalaži, k čemur stremimo pri vseh naših izdelkih, kjer je to le mogoče, zato bo lonček do vas prišel brez zunanje kartonske škatlice.

Čisto za konec, a ne nepomembno 

Še ena zadeva, na katero bi rada opozorila predvsem ženske. Prav v predelu pazduh se nahajajo bezgavke, ki pri raku na dojkah že zelo zgodaj zatečejo oziroma se povečajo. To je lahko prvi alarm, da je treba takoj do zdravnika. Z rednim, vsakodnevnim dotikanjem svojih pazduh boste morebitne spremembe na bezgavkah zelo hitro opazile, kar vam morda lahko reši življenje.