Naravna rastlinska mila Tako Lepo

Katera olja predstavljajo osnovo
za naravna trda mila Tako Lepo

Nekaj osnovnih misli o
izdelavi naravnih mil, sem napisala že prejšnjič pod naslovom KAKO SO NEREJENA TRDA
MILA. Tokrat pa pokukajmo v sestavo naših naravnih mil.

Osnova vseh naših devetih rastlinskih mil so rastlinska olja in masla. Živalskih maščob mi ne uporabljamo, jih pa številni izdelovalci naravnih trdih mil. Izbrali smo kombinacijo različnih olj in masel glede na to, kaj posamezna maščoba h kakovosti mila doprinese. Nekatera masla in olja so znana po tem, da naredijo bogatejšo milnico, druga dajo milu večjo trdoto, spet tretja so v milu zaradi svojih čistilnih ali pa negovalnih lastnosti v kozmetiki. V naših milih je poleg oljčnega olja uporabjamo še kokosovo olje, kakavovo maslo, karitejevo maslo in okoljsko sprejemljivo palmovo olje z RSPO certifikatom okoljske sprejemljivosti.

Oljčno olje smo v mešanico olj in masel dodali v največjem deležu, ki še omogoča prijetno izkušnjo ob
umivanju. In to prav zaradi njegovih izjemnih lastnostih, saj je oljčno olje v
svetu kozmetike poznano kot izjemno olje, bogato z maščobnimi kislinami, zlasti
oleinsko in polifenoli. Pa tudi zato, ker milu doda milino in nežnost in je
primerno tudi za najbolj občutljivo in problematično kožo. In, če se še
spomnite, sem napisala, da oljčno olje na dolgi rok milo odlično strdi, ne omogoča pa mu bogate
milnice. To pa je ena od najpomembnejših lastnosti mila za večino uporabnikov.

Kakavovo maslo je izjemno priljubljeno pri vseh ljubiteljih
čokolade, saj je njena glavna sestavina. Sama ga obožujem v čokoladi in milu in
našli ga boste tudi v nekaterih drughi naših izdelkih, ki bodo na
trg šele prišli. Kakavovo maslo pridobivajo iz kakavovih zrn in ima različne stopnje intenzivnega (čokoladnega)
vonja – glede na to, ali je razdišavljeno ali ne. Razdišavljeno pomeni, da so
mu s posebnim postopkom odvzete komponente, ki vplivajo na njegov vonj. Maslo,
ki ni šlo skozi postopek razdišavljenja
pa ohrani svoj močan vonj po kakavu. Ker si ne želimo enakega,
čokoladnega vonja v vseh naših milih, pri izdelavi uporabljamo samo
razdišavljeno kakavovo maslo, ki pa še
vedno ohranja delček svojega prvotnega vonja. In seveda, vse svoje čudovite
lastnosti, ki so v kozmetiki tako opevane. In milu doda trdnost.

Kokosovo olje je pri sobni temperaturi tekoče (nad 24°C/ 26°C), v hladnem pa se strdi. Vsebuje različne nasičene in nenasičene maščobne kisline. V svetu nege velja za izjemno olje in najdemo ga v številnih kozmetičnih izdelkih. Mnogo žensk v Aziji ga uporablja kot podlago za kremo, z njim si naoljijo lase, mažejo rane za pospeševanje celjenja, itd. Kokosova palma je široko uporabljena surovina – iz njenih delov izdelujejo olje, ležišča, predpražnike, košare, pribor, …ponekod polovico oreha uporabijo kot posodico, ki jo napolnijo s ssslastnim sladoledom iz kokosovega mesa. Nenazadnje, naše milo DETOX, je narejeno iz aktivnega oglja, ki ga pridobivajo iz kokosovih lupin…

Kljub temu pa ne pričakujte, da
bo vsako milo, ki vsebuje kokosovo olje dišalo po tem slastnem eksotičnem
sadežu. Njegov vonj se v milu razgubi, tudi če uporabite nerafinirano kokosovo
olje. Kar pa ni nujno slabo.

Ena od čudovitih lastnosti
kokosovega olja je, da v milu poveča penjenje. Vendar pa je tudi tu treba
vedeti, kje je meja, saj lahko preveč kokosovega olja v milu kožo precej zoprno
izsušuje. In spet smo pri zategovanju in srbenju kože po umivanju.

Karité maslo je v naše miloSneguljčica
dodano kot priboljšek. Spomnim se svoje prve kreme, ki je vsebovala karité maslo.
Bilo je pred mnogimi leti, ko sem v eni od trgovin svetovno znane kozmetične
znamke prejela vzorček, z dokaj visoko vsebnostjo tega dragocenega masla. Bila
sem vzhičena in sem karité maslo iskala v vsakem izdelku, saj je na moji koži
pustilo tako edinstven občutek, kot še nobena krema do tistega trenutka.

Karité maslo pridobivajo z
drevesa Butyrospermum parkii, ki raste pretežno v
zahodni Afriki. Je izjemno cenjeno drevo, ki ga imenujejo tudi drevo življenja.
Potrebuje kar 10-15 let da prvič obrodi in doživi tudi do 200 let. Maslo
pridobivajo iz plodov – donosnost drevesa je
15-20 kg svežih plodov na letino, iz katerih nato pridobijo približno
3-4 kg masla. S pridobivanjem se ukvarjajo večinoma ženske. Ima izjemne vlažilne lastnosti, vsebuje veliko
stearinske kisline in vitaminov A, E in
F in se zelo hitro vpije. V kozmetiki je to maslo široko uporabljeno, tako v
izdelkih za lase kot tudi za kožo, pa tudi v izdelkih za najnežnejšo kožo
dojenčkov. Daleč največ koristnih lastnosti se najde v nerafiniranem karité
maslu, vendar pa ima ta zelo močan in poseben vonj, ki je mnogim uporabnikom
odbijajoč, zato je pogostejša uporaba rafiniranega oz. po posebnem postopku
razdišavljenega masla.

Karité maslo ima v milu podobne
lastnosti kot oljčno olje. Milo je nežno, milnica je drugačna kot pri ostalih
milih, je bolj kremasta in stabilna. Trdo milo s karitéjevim maslom pridobi na
nežnosti in za seboj pusti poseben,
svilen občutek na koži.

Palmovo olje, ki ga uporabljamo
v naših milih je ekološke pridelave in ima RSPO certifikat. To pomeni, da je
njegova pridelava okoljsko sprejemljiva oz. za okolje ni uničujoča in je mogoča
sledljivost vse do njegovega izvora. Zavedamo se, da je palmovo olje brez tega
certifikata globalno zlo za naš planet,
saj se za njegovo pridobivanje požigajo ogromne površine pragozdov. Tudi zato
ga uporabljamo le v trdih milih in ga v ostalih naših izdelkih ne boste nikdar
zasledili. V milo ga dodajamo zaradi lastnosti, ki nadomestijo goveji loj, ki
bi ga sicer morali uporabiti za enake učinke v milu in na koži.

Dodatki

Zgoraj so opisana olja in masla, ki jih dodajamo v
trda mila Tako Lepo. Zaradi njih so naša mila nežna, dobro očistijo, ne
izsušujejo kože, za seboj pa pustijo občutek negovanosti in navlaženosti. Poleg
teh osnovnih sestavin v milu dodamo še posebne sestavine, ki poskrbijo za tisto
»malo več«. To so izbrane mešanice eteričnih olj, ki jih zamešamo po lastnih
idejah ter razni dodatki kot so ognjičevi cvetovi, med ali aktivno oglje. Vsaka
sestavina, ki jo dodamo ima svoj namen in nalogo. Včasih se zgodi, da takšna
sestavina tudi poskrbi za zanimivo barvo mila (Detox, Vroča čokolada, Medeno
milo). Kadar pa le ne gre drugače, se poigramo z barvami kozmetičnih barvil kot
so sljude ali mineralni pigmenti. Te kože ne dražijo, milu pa dodajo »pikico na
i«.