Kako so narejena trda mila

V ponudbi izdelkov Tako Lepo najdete naravna rastlinska in glicerinska mila. Danes bomo nekoliko podrobneje pogledali v nastajanje rastlinskih trdih mil.

Kaj je osnova za izdelavo naravnega trdega mila

Vsako naravno trdo milo je narejeno iz maščob ter luga in vode. Vodo sicer lahko nadomestijo tudi druge tekočine (mleko, čaji, sokovi,…), lug oz. natrijev hidroksid in maščobe pa so nujno potrebne sestavine. Običajno so maščobe kombinacije različnih olj in masel. Vsako olje in vsako maslo ima svoje lastnosti, zato velja prepričanje, da je dobro imeti kombinacijo različnih olj in masel. Vsako s svojimi lastnostmi doprinese h kvaliteti končnega izdelka. Več kot je v milu trdih maščob (različna rastlinska masla ali živalska maščoba), lažje se bo milo (seveda, ob pravilnem postopku izdelave) strdilo do željene stopnje. Oziroma povedano drugače, če bodo vaše edine maščobe tekoča olja, ne boste mogli narediti trdega mila, saj se enostavno ne bo strdilo.

Aleppo in kastiljsko milo kot vseh pra-materi vseh trdih mil

Edino tekoče olje, s katerim se lahko brez dodatka trdih masel izdela milo, je oljčno olje. Prvo takšno milo na osnovi oljčnega olja in lovorja so izdelovali v Aleppu v Siriji (menda pa že tudi stoletja pred njimi v antični Grčiji), odtod tudi njegovo ime. Med 11 in 13 stoletjem se je proizvodnja mila razžirila tudi po Španiji in ostalih sredozemskih deželah. V Evropi se je takšno trdo milo, na osnovi 100 % oljčnega olja imenovalo kastiljsko milo. Pravo kastiljsko milo vsebuje samo oljčno olje in nobene druge maščobe. Vendar pa je to milo precej drugačno od ostalih trdih mil, saj je bolj spolzko in se skoraj ne peni. Njegova milnica, kolikor jo je, je revna, gosta in brez mehurčkov. Zato izdelovalci mila pogosto dodajo še kakšno olje/maslo ali več, ki doprinese k boljšemu penjenju končnega izdelka. Vendar to že ni več pravo kastiljsko milo, čeprav se pogosto uporablja to ime za vsako trdo milo, žal pogosto tudi takšno, ki oljčnega olja sploh ne vsebuje. Pravo kastiljsko milo je izjemo nežno milo, vendar pa potrebuje precej več časa, da postane trdo in kvalitetno. Takšno milo mora zoreti vsaj 6 mesecev, da iz njega dobimo najboljše kar lahko.

Kako poteka izdelava trdega mila

Izberemo torej kombinacijo željenih olj/masel, natrijevega hidroksida in tekočine. Zelo pomembno je, da imamo natančen izračun količine potrebnega natrijevega hidroksida, maščobe in vode, saj je v primeru, da količina ni natančno izračunana, milo lahko za kožo tudi neprijetno, če že ne uporabim besede škodljivo. V tem primeru je po uporabi čutiti, da milo kožo suši, občutek imamo lahko, da kožo zateguje ali srbi, lahko se pojavi tudi rdečica in pekoč občutek. Kako pravilno izračunati količino natrijevega hidroksida pa je obširna tema, za kak drug prispevek.


Masla se topijo
Ustrezno količino luga raztopimo v vodi oz.tekočini, ki jo nato ob primerni temeperaturi dodamo maščobam in mešamo. To povzroči saponifikacijo oz. umiljenje. Da pridemo do točke, ko je masa dovolj gosta za vlitje v model, se mora narediti »sled« oz. angleško »trace«. To traja različno dolgo, na kar vplivajo različni dejavniki, od temperature do izbrane maščobe in ostalih dodaktov. Zelo pomembno vlogo pri hitrosti »zgoščevanja oz. trdenja« milne mase imajo dišave. Določena parfumska olja lahko povzročijo, da se masa med mešanjem dobesedno v nekaj sekundah strdi in lahko boste le še hitro izvlekli palični mešalnik, masa pa za svoj prvotni namen ne bo več uporabna. Tudi vsa eterična olja niso popolnoma nedolžna pri vplivu na strjevanje mase, nekatera celo upočasnijo nastanek »sledi. Kar pa je včasih tudi prednost, saj imamo tako še več časa za določene barvne vzorce.


Vedno lug v olje, nikoli obratno
Ko je milo strjeno, je prvi del postopka umiljenja kočan in preide v drugo fazo, ki je običajno dolga 24-48 ur. Nekateri mila namensko pokrivajo, da pride do gel faze. To pomeni, da se milu v modelu dvigne temperatura in masa dobi nekoliko drugačno barvo. Mnogi pa namensko to stopnjo opuščajo ali pa milo celo postavijo na hladno, da bi tako preprečili nastanek gel faze. Obe tehniki sta enako dobri, gre samo za osebne preference. Če smo maso vlili v model, in je milo potrebno narezati na kose, to naredimo v naslednjih nekaj dneh. Milo se nato suši različno dolgo, kot smo videli kastiljko milo zori 6 mesecev. Naravna rastlinska mila Tako Lepo se sušijo 4-6 tednov. V tem času voda pospešeno izhlapeva s čimer milo pridobiva na kakovosti.

Previdnost, varnost in znanje

Morda je na prvi pogled videti vse skupaj zelo preprosto in enostavno. In tudi je… po tem, ko imaš nekaj prakse že za seboj. Za začetnike je vsekakor izdelava mila lahko tudi nevarna, saj je natrijev hidroksid oz. lug kemikalija, ki lahko povzroči tudi hujše poškodbe. Gre za zelo močno bazo, ki lahko privede do resnih opeklin, če se razlije ali pljuskne na kožo, podobno kot bi opeklino povzročila kislina. Zato se je potrebno dobro zaščititi, se dobro podučiti o izdelavi in predvideti oz. se dobro predhodno pripraviti tudi na morebitne posledice oziroma njihovo odpravo. Tu vam polagam na srce, ne igrajte se nepoučeni in nevedni. In ne izdelujte mila po približni oceni, brez natančnega tehtanja. Pri izračunih in tehtanju sestavin je potrebna natančnost na 0,1 g, še zlasti, ker na začetku najbrž ne boste eksperimentirali s 5 kilogrami olj! In lepo prosim, ne prodajajte ali podarjajte svojih milnih izdelkov samo zato, ker so narejeni ročno. Mila morajo biti tudi varna. Velikokrat slišim, kako »to lahko naredi vsak«, pa »itak naravna trda mila zategujejo na koži« in ne vem kaj še. Take stvari slišim na stojnici od mimoidočih »ne-kupcev«, ki so milo dobili v dar od »prijateljice/hčerke/znanke…, ki sama dela mila«. Še enkrat poudarjam, ne delajte približnih izračunov in če že delate sami, naredite trdo milo dobro. Ker se da! Je pa treba malo pobrskati po literaturi. Poznate izraz »superfat« oz. pribitek maščobe? Če ga še ne poznate, se nujno pozanimajte o tem, še pred izdelavo svojega prvega mila. Ni nujno, da je kvaliteten izdelek tudi lep, mora pa biti varen.

OPOZORILO:

Ta prispevek ni namenjen učenju oz.varnemu vodenju skozi postopek izdelave mila, pač pa le kot podajanje osnovnih in splošnih informacij o izdelavi mila. Za kakršnokoli poglobljeno znanje o izdelavi mil, prosim, poiščite ustrezno literaturo.